Adobe CS

Adobe CS er en forkortelse for Adobe Creative Suite som er Adobes programvarepakke for adobe csgrafisk og audiovisuell produksjon. Programvarepakken Adobe CS dekker alt fra illustrasjon, bildebehandling og til lyd og videoproduksjon. Adobe CS er markedets ledende programvarepakke for produksjon av denne typen materiale. I 2013 kunngjorde Adobe at programvarepakken skulle skifte navn fra Adobe Creative Suite (Adobe CS) til Adobe Creative Cloud (Adobe CC). Den største endringen kom som et resultat av Adobe CC var at hele tjenesten ble omgjort til en abonnementstjeneste hvor man kunne betale for programmene basert på hvor mye man brukte dem.

Hvilke programmer inneholder Adobe CS?

Gjennom Adobe CS sin historie har en rekke programmer kommet og gått, skiftet navn og funksjonalitet. Hovedprogrammene i pakken har likevel holdt seg relativt uendret.

Adobe CS inkluderer en rekke programmer for ulike behov, men hovedprogrammene kan sies å være:

  • Adobe Photoshop (Bildebehandlingsprogramvare)
  • Adobe Ilustrator (Illustrasjonsprogramvare for vektorgrafikk)
  • Adobe InDesign (Programvare for layout og sidedesign)
  • Adobe Premiere (Videoredigeringsprogramvare)
  • Adobe After Effects (Videoredigeringsprogramvare for spesialeffekter og grafikk)
  • Adobe Acrobat (Behandling og redigering av PDF-filer)
  • Adobe Bridge (Bildesorteringsverktøy)

Programmene har i stor grad det samme grensesnittet, noe som gjør det lettere for noen som har erfaring med det ene programmet å bruke det andre. Grensesnittet har også gjennomgått få endringer opp igjennom tidene for at programmene skal være mest mulig gjenkjennbare for tidligere brukere.

Adobe hadde i mange år så og si monopol på denne typen programvare, men i de siste årene har det kommet flere konkurrenter på banen som kan utføre de samme oppgavene og som ofte er langt rimeligere. Per i dag har Adobe fortsatt en sterk posisjon i markedet, og er enda det mest brukte verktøyet for mange av disse typene oppgaver. Overgangen til abonnementstjeneste møtte sterk kritikk fra mange brukere og dette gjorde det enklere for alternativer å få tilgang til markedet.